Hírek Hírek

Megjelenés: 2007.11.29. 15:37 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 15:53

Felhívás a 2008. évre vonatkozó agrár-kárenyhítési szerződéskötésre
archív

Azon gazdálkodóknak, akik idén nem léptek be a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerbe, de – tanulva az ez évi eseményekből – 2008. évben élni kívánnak a rendszer keretében biztosított juttatásokkal, azoknak 2007. decemberében jelezniük kell szerződéskötési szándékukat a lakhely/székhely szerint illetékes MVH Megyei Kirendeltségen. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a 2008. január 1-jén érvényes kárenyhítési szerződés hiányában nem szerezhetnek jogosultságot az esetleges jövő évi fagy- és aszály okozta károkért fizetett juttatásokra. Ugyanakkor azoknak a gazdálkodóknak, akik 2007. évben érvényes kárenyhítési szerződéssel rendelkeznek – és a szerződés megszüntetését sem ők, sem a Hivatal nem kezdeményezte – nem kell ismét bejelentkezniük, mivel szerződésük 2008. évre is érvényes marad, de természetesen gondoskodniuk kell az önrész időben történő megfizetéséről.

A 2008. évre vonatkozó befizetések teljesítése kizárólag banki átutalással történhet. A teljesítés határideje a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény 6. § (2) bekezdése értelmében 2008. május 31-e. Mivel ez a nap szombatra esik, a szabályozás értelmében a szerződő számlavezető pénzintézetének legkésőbb a következő munkanapon, azaz június 2-án, hétfőn teljesítenie kell az átutalást.

A fizetési kötelezettség határidőben történő teljesítésének elmulasztásából származó kényszerű szerződésfelmondás elkerülése érdekében az átutalási megbízást célszerű a fenti jogvesztő határidő előtt, kellő időben – a banki átfutási idő figyelembe vételével – benyújtani, mivel késedelmes befizetés esetén nincs mód méltányosság gyakorlására, és a fenti törvény 7. § (3) bekezdésének rendelkezése alapján a késve átutalt összeg sem jár vissza a befizetőnek.