Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.02.03. 15:37 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 11:38

EU Élelmiszersegély Program
archív

Az EU Élelmiszersegély Program jelenleg Magyarország legnagyobb élelmiszer segélyprogramja. Ennek keretében 2009-ben 3 milliárd forintot fordíthat az ország segélyezés céljára.

2008-ban ez az összeg 2 milliárd forint volt, melyből közel 8,4 millió kilogramm élelmiszert juttattak el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek a rászorulóknak az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 2166 településen, mintegy 1 millió ember részére. 2009-ben a cél az, hogy a korábbi évekhez képest több településre sikerüljön eljuttatni az élelmiszersegélyt.

Az MVH és az idei programban résztvevő segélyszervezetek közötti együttműködési megállapodás aláírására január 27-én került sor. Az élelmiszerek kiosztása április végén kezdődhet és 2-3 hónapig tart és az egyes településeken más-más időpontokban történik. Az idei program keretében a második osztási időszak várhatóan októbertől januárig tart majd.

A 2004-ben indult segélyezési akció célja, hogy az Európai Unió (EU) által biztosított intervenciós készletből származó árumennyiség és az ezen felül biztosított költségvetési keret összegéből előállítható élelmiszerek - az adott tagállamban - meghatározott rászorulói körben szétosztásra kerüljenek. Rászorulónak tekinthetők a létminimum közelében élők, a kisnyugdíjasok és a hátrányos szociális helyzetű gyermekek. A rászorultak körét a települési önkormányzatok határozzák meg.

A program koordinálását végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek – Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Gyermekétkeztetési Alapítvány, Katolikus Karitász, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - ingyen osztják ki az élelmiszersegélyt. A programban résztvevő segélyszervezeteket pályáztatás útján, az élelmiszereket előállító vállalkozásokat közbeszerzés keretében a tagállam, illetve a program lebonyolításáért felelős tagállami kifizető ügynökség - jelen esetben az MVH – választja ki.

Az élelmiszerek kiosztása két módon történhet: a települési önkormányzat a segélyszervezet raktárában veszi át az élelmiszert és annak kiosztását maga végzi vagy a segélyszervezet önállóan szállítja a településre a segélyt és a szétosztást is a szervezet önkéntesei végzik el.

Az élelmiszerek gyártóinak kiválasztása érdekében indított közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van, 32 részvételi jelentkezés érkezett. A szerződések megkötése március végére várható.

A legnagyobb mennyiségben gabona alapú élelmiszereket osztanak szét (liszt, száraztészta, keksz), de 2007. évtől kristálycukrot is kapnak a segélyből részesülők, amely mennyisége 2009-ben jelentősen emelkedik. Ezeken felül hűtést nem igénylő tejtermékeket kaphatnak még a rászorulók: UHT tejet, kördobozos ömlesztett sajtot és instant sovány tejport.

 

 

 

 

2009.02.03.