Hírek Hírek

Megjelenés: 2010.10.21. 16:29 Utolsó módosítás: 2015.12.17. 22:03

Erdészek kaphatnak támogatást
archív

Két erdészeti jogcímre lehet támogatási kérelmet benyújtani októberben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, valamint erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatási formákra nyílt kérelem benyújtási időszak október 1-től 31-ig.

Mindkét jogcím esetében azok az erdőgazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet, akik rendelkeznek az adott területre vonatkozó erdészeti hatóság által kiadott erdőterv határozattal.

Az erdő-környezetvédelem kilenc célprogramja között többek között támogatható az agresszíven terjedő, idegenhonos fa-és cserje fajok visszaszorítása, erdei tisztások kialakítása vagy közjóléti célú erdők fenntartása.

Az erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatás három tevékenységre vehető igénybe: erdőállomány alatti erdősítéssel történő, tarvágást követő, valamint állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakításra.

A kérelmeket október 31-ig elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással kell benyújtani. A dokumentum a e-kerelem.mvh.gov.hu internetes honlapon található elektronikus űrlap kitöltő szolgáltatás segítségével hozható létre, amely a www.mvh.gov.hu vagy a www.magyarorszag.hu portálokon keresztül is elérhető.

2009-ben ugyanezen a jogcímeken benyújtott kérelmekre a Hivatal a kifizetéseket még az év végén elindítja. A tavalyi erdő-környezetvédelmi intézkedések jogcím esetében 201 darab jóváhagyott kérelemre 1,6 milliárd forint, míg erdőszerkezet átalakításához 42 jóváhagyott támogatásra 313,4 millió forint forrás biztosított. Az erdő-környezetvédelmi jogcímen belül a több éves célprogramoknál a kifizetéseket évente kell kérelmezni.