Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.10.29. 08:42 Utolsó módosítás: 2009.10.30. 09:18

Egyre több a segély, de növekszik a rászorulók száma is
archív

AZ EU Élelmiszersegély Program hatékonyságáról egyeztettek a segélyszervezetek és a települési önkormányzatok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH), a segélyek szétosztásának őszi időszaka előtt.

Dr. Rieger László, a támogatást koordináló MVH részéről, kiemelte, hogy az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján a programot mindenképpen sikeres vállalkozásként lehet elkönyvelni, hiszen széles rászorulói kör részesült az életkörülményeiket könnyítő segélyben. További cél a szociális hatékonyság növelése, annak érdekében, hogy minél több települést bevonva, minél szélesebb rétegek részesüljenek az adományozott élelmiszerből. Ehhez évről-évre egyre nagyobb élelmiszermennyiséget biztosít a Hivatal.

A segélyszervezetek képviselői elmondták, hogy az EU Élelmiszersegély Program Magyarország legnagyobb segélyezési akciója a világháború óta. Folytatását mindenképpen fontosnak tartják a hazai rászorulók folyamatosan növekvő száma, illetve a válság hatásai miatt is.

Az önkormányzatok képviselői a programot nagy jelentőségűnek nevezték, hiszen számos hátrányos helyzetű település részt vesz benne. Szükségesnek látják viszont a programmal járó logisztikai költségek csökkentését, ezért javaslatukban az önkormányzatok e célból történő összefogását sürgették.

Ma Magyarországon a programban résztvevő segélyszervezetek több mint kétezer településsel állnak kapcsolatban. A települések 70 százalékán idén már sor került élelmiszerek osztására és ez a szám az MVH reményei szerint az év végéig tovább növekszik. 2009-ben várhatóan 15 millió kg. élelmiszer kiosztására nyílik mód a létminimum közelében élők, a kisnyugdíjasok és a hátrányos helyzetű gyermekek között.