Hírek

Egy sikertörténet Lajosmizséről

Egy sikertörténet Lajosmizséről

Utolsó módosítás: 2014.01.20 12:30

Lévai Csilla családi gazdasága 1999-ben alakult, de pályaelhagyóként családjával 2002-ben Lajosmizsére költözve, ma már 50-60 hektáros területen elhelyezkedő gazdaságot hoztak létre.

Egy siker történet Lajosmizséről Vállalkozásukat először saját erővel és gazdahitel segítségével megépített 20 ezer férőhelyes korszerű baromfinevelő épület beruházással kezdték, majd 2003-ban SAPARD pályázat keretében egy 20 ezer férőhelyes istállóval egészítették ki azt.
Kedvet kapva a pályázat nyújtotta lehetőségeknek, mellyel jelentősen növelhették gazdaságuk kapacitását és a munka hatékonyságát 2004-ben AVOP pályázaton takarmánytárolót építettek és gépeket vásároltak, melyek nagy segítséget nyújtottak az egyre növekedő földterületek művelésében és az állatok ellátásához szükséges takarmány tárolásában. Majd 2008-ban, 75%-os állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK) támogatás segítségével megépíthették a trágyatárolót, mely elengedhetetlen a mai korszerű állattartáshoz, trágyakezeléshez homlokrakodót is vásároltak, mely a mai napig sok munkát végez és hálásan „dolgozik" a gazdaságukban. A minőségi termék előállítása, megnövekedett vásárlási igény újabb kapacitásnövekedését igényelt, így 2008-ban az ÁTK-II pályázat 40%-os támogatás segítségével 2 darab 20 ezer férőhelyes istálló épülhetett meg a legkorszerűbb technológiával, mely magával hozta a későbbi sikereket a minőségi termékek előállításában és a megnövekedett keresletben.
A megnövekedett forgalom miatt szükségessé vált a gazdasághoz vezető út fejlesztése, melyet 2010-ben a mezőgazdasági utak fejlesztése jogcímre beadott nyertes pályázat során  nemcsak a közlekedés vált könnyebbé, hanem az ingatlanok is értékesebbek lettek a környezetükben.
A családi gazdaság 2010. március 1-jén megnyerte a „Megújuló vidékért" mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektek és programok pályázatát, Állattenyésztés és állattartás területén 1. helyét.
Természetesen az évek alatt nem maradhattak el a megannyi szakmai továbbképzéseken való részvételek sem, mellyel ugyancsak a gazdaság „szellemi tőkéjét" is fejleszthették.
Az első osztályú termékek előállítása korszerű technológiával és a szakmai hozzáértés az évek alatt generálta a sikert, és a megnövekedett vásárlási igény megalapozta egy másik telephely létrehozásának jövőjét. Az ÁTK-IV 2013-ben beadott 40%-os támogatással jelenleg a vállalkozás egy 60 ezer férőhelyes baromfitelephelyet épít, infrastruktúrával támogatás és hitel segítségével.
A mezőgazdasági vállalkozás mellett az évek alatt a „lovaik iránt érzett szeretet és tisztelet" alapozta meg a gazdaság másik tevékenységét a lovas-turizmust, lovas-szolgáltatást.  A hozzájuk járó vendégek igényei alapozták meg annak gyökerét, hogy a vállalkozás 2013-ban diverzifikáció pályázaton elnyerhette egy szálláshelyfejlesztését.
Ma, 11 év távlatából visszatekintve összefoglalható, hogy a családi gazdaság létrehozásában jelentős része volt és van az EU-s támogatásoknak, melyhez a gazdaság tagjai szívesen nyújtanak segítséget és adnak bárkinek „lendületet", aki kedvet és szakmai elhivatottságot érez a mezőgazdaság iránt, hiszen maguk is pályaelhagyóként kezdték évekkel ezelőtt családi gazdaságuk építgetését.


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: