Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.06.06. 13:40 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:25

Csaknem 20 milliárd a kifizetett EMVA-támogatások összege
archív

Az elmúlt évtől a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) és az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében nyújtott támogatások helyébe az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott támogatások léptek.

Ezekből hat támogatási jogcím tekintetében   már tavaly megjelentek a felhívások, s azóta le is zárult a kérelmek benyújtására megszabott határidő. A legtöbb, 4773 kérelem a növénytermesztésben, kertészetben és állattenyésztésben alkalmazott – önálló építéssel nem járó – gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtható támogatásra érkezett. Az ezekre jóváhagyott  42,2 milliárd forint támogatásból - az eddig benyújtott kifizetési kérelmek alapján -  közel 19 milliárd forintot már át is utalt a kedvezményezetteknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). 

Állattartó telepek korszerűsítéséhez - beleértve a trágyakezelést is - összesen 2241 támogatási kérelmet nyújtottak be, s ezekre eddig már együttesen közel 221 milliárd forint támogatást ítélt oda az MVH.  A kifizetési kérelmek feldolgozása folyamatban van.

A mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításhoz 12 támogatásigénylést küldtek be, a már jóváhagyott támogatások összege 61 millió forint, s a kifizetésük előkészítés alatt van.

Az idén meghirdetett támogatási lehetőségek közül a legnagyobb érdeklődés a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésére készülők részéről volt tapasztalható - 1835 kérelmet nyújtottak be. Kertészet-, illetve a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítése jogcímen eddig 32, illetve 109 kérelmet regisztrált az MVH. Az öntözés-melioráció-vízgazdálkodás támogatást csak 54-en kérelmezték, ugyanakkor a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások - kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése jogcímen ezeknél jóval több, 676  a kérelmezők száma. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programba illeszkedő EMVA-támogatások közül ez utóbbi például a hátrányos helyzetű kistelepüléseken és tanyákon élők életfeltételein kíván javítani azzal, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújt új gépjármű beszerzésére.

Az élelmiszeripar fejlesztését célzó „Mezőgazdasági termékek értéknövelése” jogcímen igényelhető támogatás iránti kérelmek beküldési határideje még csak e hónap közepén zárul, s értelemszerűen a támogatások kifizetése is később esedékes.