Hírek Hírek

Megjelenés: 2009.04.14. 15:38 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 11:11

Csak elektronikus kérelmet lehet benyújtani
archív

Indul a 2009. évi területalapú és több más közvetlen, valamint vidékfejlesztési támogatás egységes kérelmének elektronikus kitöltési és benyújtási időszaka.

Idén először minden érintett gazdálkodónak így kell beadnia az igényét, legkésőbb május 15.-ig. Ehhez a szükséges feltételeket megteremtette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A papíralapú formanyomtatvány mostantól a múlté, kérelmezésre és adatváltoztatásra is kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapon elérhető kitöltő felület használható, a mellékleteket egyes intézkedéseknél viszont továbbra is papíron várja a hivatal. Az elektronikus eljárásnak egyebek közt igen nagy előnye, hogy kiszűri a formai hibákat, emiatt tehát nem kell szankciótól tartani. Előbbre lépés az is, hogy a tavalyi tízzel szemben, ez évben már tizenhat támogatást lehet ily módon igényelni, ami papíron szinte áttekinthetetlen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki még idegenkedik a számítógéptől, annak gondja-baja, hogyan oldja meg ezt a problémát. Az MVH gondolt azokra, akiknek mindez nehézséget okozhat. Ezért hozzávetőlegesen 800 képzett falugazdász és agrárkamarai tanácsadó nyújt ingyenes segítséget az ügyfeleknek. A szükséges infrastruktúrával, országosan csaknem 900 „e-ponton” előre egyeztetett időpontban, ütemezetten megkezdődött az egységes kérelmek elektronikus kitöltése, aztán majd valamikor a hónap közepén az addigra véglegesítettek kérelembenyújtásra is sor kerülhet. Az ebben való részvétel számos feltétele közül fontos, hogy a gazdálkodó mint regisztrált ügyfél szerepeljen a hivatal nyilvántartási rendszerében és a falugazdásztól vegye át a zárt borítékban érkező ügyfélkapu használatára jogosító azonosító számot. Ha ilyen számot falugazdászától, vagy postán nem kapott az MVH megyei kirendeltségein juthat hozzá.

A kérelembenyújtáshoz szükséges ismeretek elsajátításához további információkat nyújt az e-kerelem.mvh.gov.hu internetes portál, továbbá az MVH honlapon található oktatófilm. Az egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérdéseivel bárki fordulhat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központi ügyfélszolgálatához a 06/1-374-3603 és a 06/1-374-3604-es telefonszámon, illetve a 06/40-100-505-ös kék számon, de elektronikus úton is megküldheti ezeket a hivatalnak, az e-kerelem@mvh.gov.hu internetes címre.

2009.-ben egységes kérelemmel, elektronikusan igényelhető támogatások:

- egységes területalapú támogatás (SAPS)

- egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó termeléshez kötött növénytermesztési kiegészítő támogatás

- egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó héjas gyümölcsűekre vonatkozó kiegészítő támogatás

- feldolgozóipari célú málna- és földieper-termesztés támogatása

- energianövények kiegészítő támogatása

- kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó támogatás

- a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó támogatás

- a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó EMVA-támogatás

- fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás

- lágy szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatás

- ötödik évi agrár-környezetgazdálkodási NVT-támogatás

- elkülönített cukortámogatás

- elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás

- az erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatás

- az ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás

- NVT-ben meghirdetett erdősítéséhez nyújtott támogatás


2009.04.14.