Hírek

Beszámoló az MVH dombóvári, augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatójáról

Beszámoló az MVH dombóvári, augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatójáról

Utolsó módosítás: 2015.11.03 23:27

Nem szankcióorientált és öncélú módon, hanem ügyfélbarát hivatalként ellenőrzi az idén benyújtott egységes agrártámogatási kérelmeket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette ki Gyuricza Csaba, az MVH elnöke egy dombóvári tájékoztatón. Júliusban elkezdődött a kérelmek ellenőrzési időszaka, de a téves igénylések szankciók nélkül visszavonhatók, amíg az MVH az ügyfeleket nem értesítette szabálytalanságról.

Összességében sikeresnek értékelte az idei egységes agrártámogatási kérelmek benyújtását Gyuricza Csaba. Júliusban elkezdődött az ellenőrzési időszak is, amely a területalapú támogatásoknál szeptember végéig tart.

Az MVH új vezetése „ügyfélbarát hivatalt” kíván működtetni, amely nem szankcióorientált, kerüli a túlzott, öncélú ellenőrzéseket, miközben betartja az uniós és a hazai szabályokban rögzített ellenőrzési kereteket - jelentette ki dombóvári tájékoztatóján az elnök. Az ellenőrzések a támogatási összegek „növeléséhez” is hozzájárulhatnak, mert a jogosulatlan igénylők kiszűrésével több marad a jogosult gazdáknak. Az adminisztratív, formai ellenőrzést minden kérelmezőnél elvégzik, de például a helyszíni ellenőrzések a területalapú támogatásoknál - jogcímenként változó mértékben - az ügyfelek rendszerint 10 százalékát érintik.

Amíg az MVH az ügyfeleket nem értesítette szabálytalanságról, addig a téves igényléseket szankció nélkül vissza lehet vonni – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók benyújtott kérelmeiket vizsgálják felül. 

 

Zöldítés

A zöldítés új elem volt az idei évben, a legtöbb kérdés pedig az ökológiai fókuszterületekhez (EFA) kapcsolódott. Az elnök kiemelte, hogy több tagállammal ellentétben Magyarország a kőfalak kivételével minden lehetőséget megadott a gazdálkodók számára az EFA elemek kijelöléséhez. Megnyugtatónak nevezte azt is, hogy másodvetéssel is tudják teljesíteni az előírt EFA-százalékot, és hogy az idei évben még nincs szankció a zöldítési hibák miatt.

 

Jogszerű földhasználat

Az egységes területalapú támogatással (SAPS) összefüggésben hangsúlyozta, hogy az MVH kezdeményezte a jogszerű földhasználat igazolásnak könnyítését. Az erről szóló, júniusban elfogadott jogszabály-módosítással a hivatal a korábbiaknál többféle dokumentumot fogad el – például önmagában a tulajdoni lapot is – a jogszerű földhasználat igazolására.
Feszített ütemterv az ÚMVP-ben
A Darányi Ignác Terv - Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007–2013 zárásával kapcsolatban Gyuricza Csaba elmondta, Az MVH-nak december 31-ig ki kell fizetnie minden olyan beruházási támogatást, amely a 2007-2013 közötti, idén záruló Darányi Ignác Terv - Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kötődik. A hivatal munkatársai „megfeszítetten dolgoznak” a kifizetések sikeres megvalósításáért, és az MVH ütemtervet is készített a feszes határidők betartása érdekében. A még kifizetésre váró támogatások mind a kérelmek darabszámát, mind összegét tekintve kiugróan magas számot jelentenek a 2007-2013 programozási időszak történetében, ezért a feladat teljesítéséhez az ügyfelek maximális együttműködésére is szükség van, különösen a kifizetési kérelmek útmutatások szerinti összeállításában, mielőbbi benyújtásában és az esetleges hiánypótlások teljesítésében – fogalmaz közleményében az MVH.

 

Fiatal gazdák induló támogatása

A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására nagyszámú, mintegy 7000 kérelem érkezett. E jogcímnél is a becsületesen pályázó gazdákat támogatják, így mind formai, mind tartalmi szempontból fokozottan ellenőrzik a kérelmeket, hogy elkerülhessék az esetleges visszaéléseket. Itt is érvényes,, hogy amíg az ügyfelet nem értesítette szabálytalanságról a hivatal, addig szankció nélkül vissza lehet vonni a téves igénylést.

 

Kistermelői támogatási rendszer

A kistermelői támogatási rendszerbe való belépésről augusztus 15-ig lehet dönteni, eddig mintegy 50 ezren kérték ezt a támogatási formát. Közvetlenül az igénylő felületről is elérhető az a kalkulátor, amellyel az érintettek kiszámolhatják, megéri-e belépniük a rendszerbe.

 


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: