Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.05.15. 16:00 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 11:53

Az MVH a fejlesztés élvonalában
archív

Kifizető ügynökségek informatikusainak konferenciája Visegrádon

Csütörtökön kezdődött az a kétnapos konferencia Visegrádon, amelyre 25 európai országból csaknem száz informatikus szakember érkezett. Valamennyien kifizetési ügynökségek munkatársai, szűkebb szakterületük az Európai Unió által finanszírozott agrár- és vidékfejlesztési támogatások folyósításához rendelt ügyviteli folyamatok informatikai rendszerinek működtetése, fejlesztése.  A támogatások hazai elosztásáért felelős magyar kifizető ügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már második alkalommal házigazdája ennek a fontos és évenként Panta rhei  néven megrendezésre kerülő konferenciának.

Az MVH-nál igen jelentős informatikai fejlesztések folynak, hogy minél hatékonyabban és nagyobb biztonsággal láthassa el a támogatások kifizetésével kapcsolatos sokrétű feladatait. Ennek köszönhetően az idén már mintegy 190 ezer gazdálkodó, illetve gazdasági társaság, a jogosultak 95 százaléka, elektronikus úton tölthette ki és nyújthatta be a területalapú támogatások iránti kérelmét. Ezzel az aránnyal olyan országok előtt járunk, mint az Egyesült Királyság (70 %), Dánia (60 %),  illetve Hollandia (40 %).     

A visegrádi konferencia napirendjén is e követelményekkel összefüggő kérdéskörök szerepelnek: az informatikai támogatás teljessé, illetve hatékonyabbá, gyorsabbá tételének feladatai és feltételei az adatfeldolgozási, kifizetési, ellenőrzési folyamatok tekintetében.