Hírek Hírek

Megjelenés: 2007.09.21. 12:36 Utolsó módosítás: 2009.10.15. 16:10

Az EU elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot
archív

Az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága szerdán egyhangú szavazással elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

A 2007-2013. évre szóló program elfogadásával a magyar mezőgazdaság részére több mint 5 milliárd euró fejlesztési forrás nyílik meg, ebből 3,8 milliárd euró a közösségi rész, a fennmaradó hányad magyar nemzeti kiegészítés. Számítások szerint az önerő figyelembevételével e források felhasználása révén 9 milliárd euró értékű fejlesztés valósulhat meg a magyar agráriumban és a vidéken.
A mezőgazdasági és erdészeti szektor versenyképességének a fejlesztésére a források 48 százaléka, közel 2,4 milliárd euró fordítható. A források 35 százaléka, több mint 1,6 milliárd euró a környezetvédelemi és természeti környezet fejlesztésére szolgál, az életminőség és a vidéki területek diverzifikációjára pedig mintegy 691 millió eurót hagyott jóvá a bizottság.Gráf József szerint a terv elfogadását követően sorra indulnak a vidékfejlesztési programok, összesen mintegy 60 támogatási jogcímre lehet majd pályázni.