Hírek

Az első két napon több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár a gazdálkodóknak

Az első két napon több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár a gazdálkodóknak

Utolsó módosítás: 2019.10.18 12:42

Az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően 2019. október 16-án a Magyar Államkincstár (Kincstár) megkezdte a 2019. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos kifizetések teljesítését.

A Kincstár előlegként már az első napon kifizetett 70 ezer ügyfél részére 24,5 milliárd Ft összegű területalapú támogatást (SAPS).

A kifizetések a második napon a zöldítés támogatások utalásával folytatódtak, melynek keretében 80 ezer ügyfél részére 19,4 milliárd Ft összegű támogatás került folyósításra.

Emellett a tejhasznú tehéntartás támogatás (11,6 milliárd Ft) előlegének, továbbá a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás (9,7 milliárd Ft), a termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás (2,7 milliárd Ft), valamint a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás (2,1 milliárd Ft) jogcímek utalását is teljesítette a Kincstár.

A Kincstár így már az előlegfizetési időszak első két napján mindösszesen 70 milliárd Ft támogatási előleget fizetett ki az arra jogosult gazdálkodóknak.

A november 30-ig tartó előlegfizetési időszakban a fentiekben felsorolt jogcímek mellett agrár-környezetgazdálkodási intézkedés (VP AKG), ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP ÖKO), kistermelői támogatás, valamint a termeléshez kötött hízottbikatartás, anyajuhtartás és a gyümölcstermesztési támogatások keretében várható előleg kifizetés.

Az idei évben a 2019. évi Egységes Kérelemmel összefüggésben a Kincstár összességében mintegy 20 intézkedés, támogatási konstrukció tekintetében tervez előleg-, rész- illetve végkifizetéseket.

Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

 


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: