Hírek Hírek

Megjelenés: 2016.01.29. 13:48 Utolsó módosítás: 2016.01.29. 13:59

Az első év alapján mindannyian jól vizsgáztunk

Agrárkonferencia az AGROmashExpo-n

A magyar agrárium ma sokkal jobb állapotban van, mint öt, vagy tíz évvel ezelőtt, jelentette ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt az AGROmashEXPO szakkiállításon azt mondta, a kormány célja a most látott támogatási rendszer stabil működtetése 2020-ig.


0,4%-al haladja meg a magyar mezőgazdaság tavalyi kibocsátása az előző évit. 2015-ben ez a szám 2457 milliárd forint volt. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint az utóbbi időben évente rendre 2400-2500 milliárd forint közötti az agrárium hozama. Feldman Zsolt hozzátette, a magyar mezőgazdaság állapota sokkal jobb, mint évekkel ezelőtt.


Feldman Zsolt, helyettes államtitkár, FM: „Az az érdekünk, hogy a 2020-ig tartó most látott támogatási rendszert stabilan működtessük. Erre számíthatnak a gazdálkodók. Ez lényegében a gazdálkodásuknak egy nagyon fontos alapját fogja jelenteni. Bízom benne, hogy a Vidékfejlesztési Program támogatásait mindenki a maga módján a leghasznosabban tudja majd hasznosítani.”


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország 2020-ig 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel. Gyuricza Csaba hangsúlyozta, az összeg harminc százalékát költhetjük el vidékfejlesztésre és agrártámogatásra.


Gyuricza Csaba, elnök, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal: „Az első év alapján mindannyian jól vizsgáztunk, hiszen már az önmagában siker volt, eredmény volt, hogy a határidőre, illetve a határidő egyhetes meghosszabbításával sikerült benyújtani a kérelmeket. Nem mindenütt volt ez így. Nagy-Britanniában összeomlott a rendszer, kézi benyújtásra kellett átállniuk. Romániában, például, egy hónappal kellett meghosszabbítani a határidőt. Tehát ebben a tekintetben azért el tudtunk úgy indulni, hogy legyen esélye annak, hogy az ellenőrzések befejeztével október közepén az előlegek kifizetését el tudjuk indítani.”


Az MVH elnöke emlékeztetett rá, hogy a 28 európai uniós tagországból csak 11 tudta az előleg-kifizetéseket elindítani októberben.

(ECHO TV)

 

A riport az alábbi linken, a videó 17. perc 33. másodpercétől tekinthető meg.

http://www.echotv.hu/video/110351/20160128_Hirado_2200