Hírek Hírek

Megjelenés: 2008.02.21. 09:27 Utolsó módosítás: 2009.10.16. 12:39

Az elektronikus kérelemkitöltésről dióhéjban
archív

Ez évtől a gazdálkodók elektronikus úton is benyújthatják a területalapú támogatásra vonatkozó kérelmüket a Hivatalhoz.

Az új lehetőségről szóló tájékoztató csomagokkal falugazdászok keresik fel az érintett 192 ezer gazdálkodót. A tájékoztatást követően a gazdálkodónak nyilatkozatot kell kitölteniük, hogy felajánlott lehetőségek közül melyik - az elektronikus, vagy az eddigi, papíralapú - módot választják a támogatási kérelmük kitöltéséhez és benyújtásához

A kérelmek elektronikus formában történő benyújtásának lehetőségét azzal a céllal teremtette meg a Hivatal, hogy a korábban még nagy arányban előforduló formai hibákat a területalapú támogatás iránti kérelmekben teljesen ki lehessen küszöbölni.

Ezek a hibák a támogatási rendszer indulásakor még mintegy 40 százalékot tettek ki, a múlt évben azonban az arányuk már 10 százalékra csökkent. A szakmai vélemények és tapasztalatok szerint az elektronikus formában történő beadással - amely egyben a kitöltés automatikus ellenőrzést is jelenti - az alaki hibák teljes mértékben elkerülhetők. Ebből következően magától értetődően az a cél, hogy lehetőleg mindenki elektronikus úton készítse/készítesse el, s így is nyújtsa be a támogatási kérelmét, hiszen így elkerülhető a hibás, vagy hiányos kitöltés. (Ha valaki ragaszkodik a kérelem papíralapon történő benyújtására, akkor az elektronikusan kitöltött iratokat ki kell a számára nyomtatni, s az ügyfélnek továbbításra átadni.)

Annak érdekében, hogy e folyamat zökkenőmentesen működjön, csaknem ezer szakembert képeztek ki a rendszer használatára, hogy segíteni tudják a gazdálkodókat a kérelem adatlapjainak elektronikus kitöltésében, benyújtásában. Mindazoknak, akiknek nehézséget okoz igénylésük elektronikus úton történő kitöltése, illetve elküldése a falugazdászok, illetve a Magyar Agrárkamara szakértői segítenek

A rendszer „főpróbáját” tavaly bonyolította le a Hivatal, sikerrel, ekkor ugyanis a legnagyobb területekkel rendelkező a csaknem négyezer igénylő már ilyen formában adhatta be a támogatási kérelmét.
A területalapú támogatások igénylésének határideje egyébként május 15. Annak érdekében, hogy az igénylések kampányszerű beadása ne okozzon torlódást, a falugazdászok és a folyamatot segítő szakértők ütemezést készítenek a kitöltéshez segítségüket igénylő gazdák számára.