Hírek Hírek

Megjelenés: 2016.04.19. 13:06 Utolsó módosítás: 2016.04.19. 13:06

Agrártámogatási információk első kézből: 2016-ban már nem elég a rutin

Interjú az MVH elnökével az agroinform.hu-n

Az idén 32-féle jogcímen lehet agrártámogatást igényelni az egységes kérelem benyújtásával. Csak "rutinból" nem lehet kitölteni a dokumentumot, mert az egy évvel ezelőttihez képest vannak lényeges változások. Az Agroinform.hu interjúja a támogatási aktualitásokról Gyuricza Csabával, a hivatal elnökével.

 

- A 2016. esztendő eddig eltelt három és fél hónapjában már több tízmilliárd forint agrártámogatást kifizetett a hivatal.

- Körülbelül 400 milliárd forint az az összeg, amit minden évben agrártámogatás jogcímén el tudunk juttatni a gazdálkodókhoz. Korábban így volt, az idén is hozzávetőleg ekkora összegről van szó. Az előző évre vonatkozóan már 345 milliárd forintot kifizettünk. Itt június 30-a a végkifizetési határidő.

Gyakorlatilag alaptámogatást, illetve zöldítési támogatást mindenki kapott már, aki jogosult rá. Pár ezren vannak az alaptámogatásnál, a zöldítésnél (új jogcímről van szó, összetettebb, bonyolultabb, több hibával terheltek a kérelmek) még többen, akiket már egyedi esetként kezelünk.

Ezekben az esetekben is azon dolgozunk, hogy a problémákat megoldjuk és a kifizetéseket el tudjuk indítani. De lesznek olyanok is – néhány ezres kérelemszámmal számolunk –, akiknek egyáltalán nem tudunk majd fizetni, jogosultság hiánya miatt. Ez egyébként a korábbi években is így volt.

A termeléshez kötött támogatások jelentős részénél most indul a kérelmek feldolgozása. Az a tervünk, hogy április végén, május első napjaiban az ezekhez kapcsolódó kifizetéseket is el tudjuk indítani. Ilyen például a szójatermesztőknek, fehérjenövény-termesztőknek nyújtandó támogatás. Az utolsó időszakra hagyjuk a végkifizetéseket.

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy megváltozott a Közös Agrárpolitika, és ebből adódóan a kifizetések mechanizmusa is más lett. Sokak számára nehézséget jelent elfogadni azt, hogy más ütemezés szerint kell a kifizetésekre számítani, mint a korábbi időszakban.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ezt az évet – a 2015/16. esztendőt – tekintsék referenciaévnek. Erre kell berendezkedni a 2020-ig tartó időszakban, a kifizetéseket ilyen ütemezésben lehet teljesíteni. Ez nagyon fontos a finanszírozásnál, az esetleges hitelek törlesztésének ütemezésénél. Erre kell felkészülni.

Azt azért szeretnénk elérni, hogy némileg a kifizetési rendszeren tudjunk javítani, módosítani. Ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha azok a rendszerek, amelyeket a kérelmek ellenőrzésére vezetünk be, több hibátlan kérelmet eredményeznek. Így már az előlegek kifizetésénél nagyobb összeget tudunk eljuttatni a magyar gazdák számára az elkövetkezendő időszakban.

- Mostanában a tejágazatnak minden fillér számít. A legújabb uniós és nemzeti támogatás kifizetésével hol tartanak most?

- Így van. Ebből a szempontból kiemelten kezeljük a tejágazat szereplőit. Már az előlegfizetésnél is – más állattenyésztési ágazat szereplőivel együtt – kiemelten kezeltük őket. Összességében a tejágazat szereplői nagyságrendekkel több támogatást kapnak ebben az évben Magyarországon is. Ha számszerűsíteni kell, akkor a korábbi 20 milliárd forintról 41 milliárdra nőtt ez a támogatási összeg. De még ez sem oldja meg a tejágazat nagyon súlyos problémáit.

Mi azzal tudunk segíteni, hogy ezeket a támogatásokat gyorsan és hatékonyan juttatjuk el a címzettekhez. Ezt megtettük az elmúlt időszakban a nemzeti és az uniós források esetében. Van még a tej de minimis, aminek a dokumentumait most dolgozzuk fel, és április végéig szeretnénk is kifizetni. Ez további 3,6 milliárd forintos segítséget jelent a gazdálkodóknak. Illetve a történelmi bázisú tejtámogatásra is 11,4 milliárd forintot fizet a kormányzat. Ennek a korábban októberre tervezett kifizetését májusra hozzuk előre.

- Ha április közepe, akkor itt az egységes kérelmek benyújtásának ideje. Ehhez már az elmúlt években hozzászokhattak a gazdák.

- Így van. Az új Közös Agrárpolitika rendszerének a második évét indítottuk el április 7-én. Május 15-éig nyújthatják be a gazdák a következő időszakra a támogatási kérelmeiket. Ez egy igen intenzív időszak a hivatal és az agrártermelők életében is, hiszen összességében 32 jogcímre érkezhetnek be kérelmek, és ez alapvetően meghatározza a következő időszakot. Nagyon jelentős forrásokhoz lehet így hozzájutni.

Ha hibátlanul történik ezeknek a kérelmeknek a benyújtása, akkor az megkönnyíti a forrásokhoz való hozzájutást. Nagyon sokszor hangsúlyozzuk: annak, hogy valaki előlegre jogosult legyen, nagyon fontos feltétele a hibátlan kérelem benyújtása az egységes kérelem felületén.

- Az egy évvel ezelőtt kitöltött dokumentumhoz képest az idén vannak nagy változások?

- Ezt azért így nem mondanám, de kétségtelenül vannak jelentős módosítások természetesen. Az első év tapasztalatai alapján Brüsszel is elismerte, hogy a KAP új rendszere némely helyen már-már teljesíthetetlen terhet ró a gazdákra a támogatások lehívásánál. Ebből eredően – inkább jövőre, mert ezeket egyik pillanatról a másikra nem lehet végrehajtani – még további változások várhatók.

A módosítások főként az egyszerűsítés irányába hatnak. Ebben a magyarországi agrárkormányzat kezdeményező szerepet tölt be. Nagyon sok olyan javaslatot megfogalmaztunk, amelyek akár a zöldítésnél, akár más jogcímeknél, a támogatások lehívásánál az egyszerűsítéssel segítik a gazdákat a kérelem beadásánál.

- Ebben az esztendőben érdemes a falugazdászok segítségét ismét igénybe venni? Beszélgetésünk idején, nem messze az ön irodájától, éppen számukra tartanak tájékoztatót az MVH vezető munkatársai.

- Számítunk a falugazdászokra ebben az évben is, hiszen a korábbi években a 170 ezer kérelemből mintegy 135 ezret a falugazdászokon keresztül nyújtottak be a jogosultak, ezért a falugazdászok felkészítésére, képzésére az idén is odafigyelünk. A kamara számára rendszeres tájékoztatást adunk a legfontosabb információkról, aktualitásokról.

Tehát ez egy szoros együttműködés, mert a falugazdászok szerepe ebben a tekintetben kiemelkedő, és nekünk is érdekünk, hogy jól felkészülten, pontosan végezzék a munkájukat. Képzésekkel segítjük a falugazdászokat, ahogy ezt megtettük a tavalyi évben is.

- Továbbra is térítésmentes a falugazdász segítsége?

- Ez így van. A gazdálkodók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Az a tapasztalatunk, hogy elsősorban a kisebb területen gazdálkodók kérik ezt a fajta segítséget. Nagyobb gazdálkodóknál általában van olyan szakember, aki a kérelem benyújtását koordinálja.

- Május 15-e: húzzuk alá a határidőt!

- Illetve május 17-e az idén, mert 15-e ezúttal munkaszüneti napra esik. Ez a szankciómentes benyújtásnak a határideje. Szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy aki eddig a napig nem tudja benyújtani a kérelmet, ezt követően is megteheti, június 9-éig, de ekkor már naponta 1 százalékkal csökken az igénybe vehető támogatásnak az összege.

Éppen ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy május 17-éig mindenképpen nyújtsa be a támogatási kérelmet, akkor is, ha módosításra lesz szükség később, tehát nem tökéletes a dokumentum, mert május 31-éig azok számára, akik benyújtották határidőre, szankciómentesen van lehetőség a módosításra.

- Ez vonatkozik egyes igazolások beszerzésére, benyújtásuk maximum két héttel történő halasztására is?

- Aki benyújtotta a kérelmet május 17-éig, az szankciómentesen ezt is megteheti. Van még egy nagyon fontos változás, amit a gazdabarát hivatal célkitűzéseivel összhangban vezettünk be ebben az évben, ez pedig az előzetes ellenőrzés jogintézménye. Az ellenőrzés szó mindig ijesztő és csúnyán hangzik a gazdák számára, de ebben az esetben nem kell hátrányos következménytől tartaniuk.

Ez azt jelenti, hogy a kérelmek beérkezését követően az összes kérelmet formailag, szakmailag, tartalmilag áttekintjük, és ahol valamilyen hiányosságot találunk, vagy akár túligénylésre bukkanunk, vagy valamilyen melléklet hiányzik, visszajelzünk a gazdálkodónak. Ezt követően még 35 napon belül van lehetőség azokon a pontokon, amikre mi felhívjuk a figyelmet, szankciómentes korrigálásra.

Mi ezzel a megoldással próbáljuk meg segíteni ettől az esztendőtől a gazdálkodókat abban, hogy minél több hibátlan kérelem rögzüljön a rendszerünkben, és így tudjunk indulni a helyszíni ellenőrzésekkel.

Ami talán még fontosabb: ez nagyon megkönnyítheti az októberi előlegfizetésre történő felkészülést is. Minél több a hibátlan kérelem, annál több előleget tudunk kifizetni.

(agroinform.hu)