Hírek

A legkülönbözőbb ágazatok jutnak támogatáshoz az uniós vidékfejlesztési forrásokból

A legkülönbözőbb ágazatok jutnak támogatáshoz az uniós vidékfejlesztési forrásokból

Utolsó módosítás: 2016.02.02 11:31

Az MVH elnökét a pályázatokról és az agrár-felsőoktatásról kérdezték az M1 aktuális csatornán

A legkülönbözőbb ágazatok, így például az élelmiszeripar, az öntözésfejlesztés, illetve a kertészet is támogatást kaphat a vidékfejlesztésre szánt uniós keretből, amelyre önkormányzatok, non-profit szervezetek és még egyházak is pályázhatnak - mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, egyetemi tanár az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hozzátette: nagyon sokrétű a támogatások felhasználása, de alapvetően az agrárvidéket fejlesztő programról van szó. Az elnök felidézte, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban 12 ezer milliárd forint forrás érkezik Magyarországra az EU-ból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint célzottan a mezőgazdaságot és 1700 milliárd forint a vidékfejlesztést szolgálja majd, ugyanakkor ez az összeg a mezőgazdaságra fókuszáló gazdaságfejlesztési operatív programokkal akár több is lehet.

Gyuricza Csaba a fejlesztések mellett kiemelt területként említette az agrárkutatást, véleménye szerint elengedhetetlen 5-10 évvel a gyakorlat előtt járni a fejlett mezőgazdasághoz, ezért szükség van az egyetemi utánpótlás biztosítására - mondta az MVH elnöke.

(MTI)

A beszélgetés a linkre kattintva érhető el, a videó 3. perc 16. másodpercétől kezdődik:

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-02-01-i-adas/


Kövesse a MobilGazdát a Facebookon: