Hírek Hírek

Megjelenés: 2022.06.03. 13:18 Utolsó módosítás: 2022.06.03. 13:18

2022. évi egységes kérelem előzetes ellenőrzése

Magyar Államkincstár megkezdte az egységes kérelmek előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldését.

A Magyar Államkincstár ( Kincstár) elkötelezett az egységes kérelmek minőségét javító fejlesztések mellett, ezért – a gazdálkodók érdekében – 2022-ben is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Az egységes támogatási kérelmek május 15-i (hétvégére tekintettel május 16-i) szankciómentes beadási határideje után a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, amennyiben a kérelmek előzetes ellenőrzésekor potenciális problémát talál. A termelők az értesítésekben szereplő kérdésekben a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy a kérelmezők elkerüljék a levonásokat és a szankciókat és így magasabb támogatási összeghez jussanak. A Kincstár május 16-tól már több körben is informálta az érintett gazdálkodókat a kérelmeikben található aktuális hibákról.

A jelenlegi ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 26.000 gazdálkodó kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hiányzó dokumentumokat, zöldítés esetén a jogszabály által előírt százalékos arányú EFA objektumot, a Vidékfejlesztési Program keretében lehetséges jogcímek elmaradt igényléseit, a kistermelői támogatási körből történő kilépésről szóló jelzést, szükség esetén MePAR változásvezetési bejelentést kizárólag 2022. június 9-ig lehet pótolni.

A Kincstár által küldött értesítések alapján a pontatlan igénylések, a túligénylések, átfedések szankciómentes javítására pedig 2022. június 20-ig van lehetőség.

2022-ben új ellenőrzésként a végzésen megjelennek olyan táblák/EFA elemek, melyekre a korábbi évben (2021-ben) meg nem felelés lett megállapítva a földhasználat vizsgálat során és az adott objektumok a 2022. évben benyújtott egységes kérelemben nem lettek korrigálva.

A hibák javítását - a korábbi évekhez hasonlóan - az előzetes egyeztetésről szóló elektronikus felületen (W0229) tehetik meg az ügyfelek.